Infografik kan udrette meget for løserengagementet på onlineartikler. Vi ser nærmere på, hvorfor infografik er så effektivt til at få forbrugerne til at læse, dele og huske dit budskab.


55 procent af internettets mange brugere spenderer gennemsnitligt under 15 sekunder på at læse dit indhold (Entrepreneur.com). Content Marketing handler om at engagere læserne, og derfor er det naturligvis målsætningen, at de skal bruge så lang tid som muligt i selskab med dit indhold. For at øge læserens engagement er der forskellige knapper, du kan skrue på. En af dem er at arbejde med visualisering af dit budskab, og det kan gøres effektivt med infografik.

 

Infografik kombinerer dataforståelsen, som brænder krudt af i venstre hjernehalvdel, med den visuelle forståelse i den højre.  90 procent af al information, der transmitteres til hjernen, kommer fra visuel stimuli, og det er med billeder, vi arkiverer i langtidshukommelsen. Undersøgelser viser, at folk husker 20 procent af det, de læser, men hele 80 procent af det, de ser (Entrepreneur.com). Uanset om infografikken står alene eller supplerer en tekst, kan det derfor give dit budskab større gennemslagskraft.

 

Læsernes gennemsnitlige besøgstid på Mediaplanets artikelsider

 

Træng ind i hukommelsen

 

Forbrugere online er 30 gange mere tilbøjelige til at læse infografik end en artikeltekst, og de likes/deles i øvrigt tre gange så meget som andet content. Med infografik sikrer du ikke alene en bedre forståelse for dit content, du sørger også for, at dit publikum fordøjer indholdet bedre, husker nøgleelementerne i budskabet over længere tid og ikke mindst deler på sociale medier.

 

Hos Mediaplanet har vi læserne hængende en hel del længere end de førnævnte 15 sekunder. Et nedslag i tallene fra 1. september til 1. december i år viser en gennemsnitlig tid på artikelsiderne på 84 sekunder for de knap 180.000 sidevisninger. Et kig på 40 artikelsider udstyret med infografik afslører en gennemsnitlig besøgstid på 93 sekunder. 9 sekunder er altså ikke småting i det store perspektiv. Vi har flere værktøjer i værktøjskassen, vi kan bruge til at øge læsernes engagement, men effekten ved infografik er tydelig. Det betyder simpelthen større chancer for, at du får dit budskab igennem, og at en interesseret læser motiveres til handling.

 

Her er noget, du bør tænke over

 

Udfordringen med god infografik er at gøre det forståeligt, troværdigt, visuelt appellerende og ikke mindst, at du leverer noget, folk deler og husker. Tænk godt over, hvad du skal kommunikere og til hvem. Undgå at tale ned til dine læsere, eller at det bliver så kompliceret, at det blæser hen over hårtoppene som en efterårsstorm. Overvej hvad læsernes generelle udgangspunkt er, og hvor stor deres basisviden er om emnet.

 

Infografik kan inddeles i tre forskellige genrer (trends, kontraster og 'uden for norm') og kombineres, som du mener, data formidles bedst. Tag udgangspunkt i hvilken rolle infografikken skal spille i det samlede billede. Du kan arbejde med trends, der illustrerer en tendens. Det udvider læserens horisont og understreger, hvorfor dette content er relevant netop nu. Du kan bruge kontraster, der sætter emnet i perspektiv gennem sammenligninger og understøtter din pointe. Og du kan anvende information, der overrasker læseren så meget, at de simpelthen bare må vide mere. Information som afviger fra ’normalen’.

 

Tænk nøje over hvordan du formidler data gennem den visuelle præsentation – skal infografikken f.eks. være statisk eller interaktiv, og hvor meget data skal præsenteres på en gang. Jo nemmere forståeligt, desto bedre, naturligvis. Du kan bl.a. få inspiration til dette i ’The power of Infographics’, en god blogpost fra instagr.am. Se også Contently’s ’The Science behind the 1000 most popular infographics’, der er en databaseret guide opsat som - ja, du har gættet det – infografik.  Her kan du få tal på, hvad man skal gøre og ikke gøre, når det gælder indholdet og det visuelle i infografik.

 

Husk SEO

 

Og glem ikke SEO. Du bør altid supplere din infografik med et tekstbaseret resumé af det, du kommunikerer visuelt. Så kan læserne (læs søgemaskinerne) også finde dit materiale.